Založ si blog

Kapitulácia KDH

Na začiatok sa musím priznať, že keď sa v júni 2016 stal Alojz Hlina predsedom KDH pred verejne málo známou p. Porubcovou, bol som rád. Bol som rád, lebo kresťanská demokracia má v slovenskom parlamente stále svoje miesto. Hlina tam mohol KDH vrátiť. Bol to nový vietor do plachiet hnutia, ktoré zaspalo.

Dnes sa vôbec nedivím, keby sa nejednému členovi, sympatizantovi, či bežnému voličovi hnutia zastával rozum, najmä nad medializovanými vyjadreniam posledných hodín. KDH, v prezidentských voľbách, podporí jedného z dvojice Mistrík – Čaputová.

Nie je nič zlé na tom, ak KDH nebude stavať ďalšieho kandidáta do boja. Nie je nič zlé na tom, ak KDH chce podporiť spoločného kandidáta pravice. Nebolo by na tom nič zlé, keby ten kandidát nebol hodnotovo diametrálne odlišný od hodnôt, ktoré vyznáva jadro členskej základne, ako aj väčšina voličov KDH.

Aj to by sa však dalo pochopiť, ak by kresťanskí voliči nemali alternatívu. Ak aj nepočítame Kotlebu, Harabina a Krajniaka – pričom všetci isto apelujú mnohým kresťanským voličom, resp. sa ku kresťanským ideám hlásia – stále nám zostáva František Mikloško. Podľa decembrových prieskumov je Mikloško stále rovnako relevantný kandidát, ako ostatní. A keby aj nie, pre hodnotové hnutie, ako KDH by štatistické chyby nemali byť až také dôležité. Zvlášť, keď je Mikloško najkvalifikovanejším a najzaslúžilejším opozičným kandidátom.

Každopádne, či kandidátom hnutia bude Mistrík, alebo Čaputová, jedno je isté – KDH a politicky angažovaný kresťanskí demokrati prehrajú. Podporia zakladateľa liberálnej strany, alebo tvár progresívcov – ideologických oponentov. Nonsens.

Potom sa KDH nesmie čudovať, keď sa ľudia hlásiaci sa k autentickejšej kresťanskej demokracií ‚vzbúria‘ a chcú založiť vlastnú stranu, tak ako sa to hovorí o Škripekovi, Vašečkovi a Záborskej. Hlina sa nemá prečo urážať keď žne kritiku za to, že nový vietor do plachiet, ktorý sa od neho čakal, fúka do plachiet oponentov.

Pred pár mesiacmi, v istom rozhovore, Hlina hovoril o zachovaní statusu quo v kontroverzných otázkach, ako sú potraty, či registrované partnerstvá gayov, v záujme vytvorenia koalície s liberálmi po budúcich parlamentných voľbách. Ak je toto ukážka toho, čo takáto taktika znamená, znamená to len jedno:

KDH kapituluje, kresťanskí demokrati sa ale nevzdávajú. 

Opozičná rada

25.05.2016

Opozícia sa zjednocuje!!! Kiežby. Kým zjednotenie pravicovej opozície do tieňovej vlády by bol vítaný jav, nie som si istý, že novovzniknutá Opozičná rada dokáže naplniť sen pravicového voliča. Čaká nás Ľudová platforma 2.0? Tak za prvé Opozičná rada zatiaľ nedeklarovala presnejšie formáty ale nevyzerá to na britský systém tieňovej vlády, ktorú momentálne [...]

O Rybníčkovi s rezervou

23.04.2016

V marci sme mali voľby, po ktorých neexistoval reálny víťaz. V apríli sa už o slovo hlásil „víťaz“ volieb 20(20) – Richard Rybníček. Pravica, resp. reálna pravica, bude mať zdá sa väčšiu moc ako v minulom volebnom období. Stále je však roztrieštená a nedokáže Smeru postaviť reálnu opozíciu – aj keď Sulík s Matovičom sa k tomu približujú. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7417x
Priemerná čítanosť článkov: 2472x

Autor blogu

Kategórie