Založ si blog

O Rybníčkovi s rezervou

V marci sme mali voľby, po ktorých neexistoval reálny víťaz. V apríli sa už o slovo hlásil „víťaz“ volieb 20(20) –  Richard Rybníček.

Pravica, resp. reálna pravica, bude mať zdá sa väčšiu moc ako v minulom volebnom období. Stále je však roztrieštená a nedokáže Smeru postaviť reálnu opozíciu – aj keď Sulík s Matovičom sa k tomu približujú. Idea veľkej pravicovej strany je neustále opakovaná od čias SDK, no výraznejšie od pádu vlády Ivety Radičovej, má šancu byť naplnená v strana R. Rybníčka …  teda za určitých podmienok.

Podľa rozhovoru, ktorý Rybníček ponúkol Pod Lampou, hlavný princíp jeho strany má byť zmena volebného systému i charakteru štátu.

Od koho som to už počul… Rado Procházka si pýtal mandát na zoštíhľovanie štátu, viaceré volebné obvody ako aj zmenu pozície štátu ku vzťahu k občanovi či podnikateľovi. 5% bol výsledok, ktorý Procházka dostal, samozrejme aj kvôli vykrúcania sa ohľadne vlády zo Smerom. Štruktúra, organizácia a hierarchia štátu však (zdá sa) že nie je hlavný problém bežného voliča. Ak preto strana, ktorá má spájať, už vo svojich začiatkoch vyťahuje akúsi nezáživnú kartu, má vôbec nejaké šance na úspech? A zvlášť ak ideu decentralizácie bude p. Rybníček predávať takto t.j. prejavovým spôsobom Rada Procházku (samozrejme je to moje subjektívne pozorovanie), tak mám dôvodnú obavu: má strana šancu?

Prvý dojem je kľúčový, no a obohraná platňa s plánom ako premeniť Slovensko na Švajčiarsko (resp. Švajčiarsky model), z čias Vladimíra Mečiara, a zvlášť takouto formou sa mi zdá maximálne riskantné z pohľadu politického marketingu.

Cirka 16 kantónov, t.j. štátov v rámci federácie (ak sa pozeráme na Švajčiarsko), môže totižto priniesť omnoho viac škôd ako osohu, ak majú tie kantóny mať čiastočne vlastnú vnútrokantónnu politiku, priestor pre čiastočne nezávislú ekonomiku a daňové pravidlá + kantónové parlamenty, kantónové volebné obvody (a reformu NR SR na jednu snemovňu, ktorej časť by bola volená cez terajší systém a časť cez obvodový systém) a minimálnu koordináciu kantón cez centrálnu vládu. Nevyzerá to ako práve najrozumnejšie riešenie. Jeho praktickosť je tiež otázna, ak sa ma zároveň zachovávať územná celistvosť a jednota republiky.

Ale v Švajčiarsku funguje? Na rozdiel od nás, Švajčiarsko je neutrálna a čiastočne izolovaná krajina ďalekého západu, ktorá celou svojou spoločenskou mentalitou, ekonomickou a sociálnou vyspelosťou je pred Slovenskom o desiatky rokov a je to krajina, ktorej historická identita bola po stáročia kompromisom a spolunažívaním Francúzov, Nemcov a Talianov.

Aby som to zjednodušil, ide o rozdelenie VÚCiek na nové VÚCky založené na prirodzených regionálnych hraniciach, pričom tieto nové VÚCky by sa čiastočne podobali na nejednotné americké štáty v rámci jednej krajiny. Na základe toho by mali aj oveľa zvýšené právomoci.

Nuž a toto má, dámy a páni, byť politika konzervatívna a stredo-pravá. Má to byť strana, ktorá zaplní medzeru po KDH a #Sieti. Má to byť pro-európska (zvýrazňujúc však potrebu decentralizácie moci z Bruselu späť do členských štátov … kvitujem) a pro-atlantická strana. Má to byť strana vedená konzervatívcom, ktorý je po tejto (utopistickej) revolúcii ochotný otvárať otázky liberálnych tém ako registrované partnerstvá či eutanázia; vedená človekom, ktorý ju zakladá na základe vlastnej nespokojnosti, prameniacej z ignorancie štátu voči primátorom/starostom („Trpím tým, ako funguje štát.“).

Určite na to R. Rybníček pádne dôvody má, ale žiadať od občanov „15% až 40%“ volebnú podporu na 3 volebné obdobia (!), kvôli implementácií čiastočne kontroverznej politiky so skutočne neistým výsledkom, považujem za totálne nesprávne, zvlášť keď sa tém typu zdravotníctvo, školstvo, zahraničná politika a. i. dotkol až na Hríbovo vyzvanie.

Spájanie slovenskej pravice pod tento projekt delenia štátu, môže mať katastrofálne dopady na pravicovú politickú situáciu. Riešiť treba (aspoň na teraz) urgentnejšie problémy a to cez terajší systém a terajšie inštitúcie. Na druhej strane je tu aj dobrá správa: karty ešte môžu zamiešať Kiska, Zajac, Hlina, Chmelár a iní. Preto toto celé treba brať s rezervou, aspoň do leta, keď by sme mali byť múdrejší o outline strany.

Desí ma však jedna vec: ak sa stranám pred voľbami a PVV po voľbách vyčítali/jú absencia idey a dlhodobých plánov, tak Rybníček ju má. Táto cesta je však veľmi deravá.

 

 

Kapitulácia KDH

22.01.2019

Na začiatok sa musím priznať, že keď sa v júni 2016 stal Alojz Hlina predsedom KDH pred verejne málo známou p. Porubcovou, bol som rád. Bol som rád, lebo kresťanská demokracia má v slovenskom parlamente stále svoje miesto. Hlina tam mohol KDH vrátiť. Bol to nový vietor do plachiet hnutia, ktoré zaspalo. Dnes sa vôbec nedivím, keby sa nejednému členovi, sympatizantovi, či [...]

Opozičná rada

25.05.2016

Opozícia sa zjednocuje!!! Kiežby. Kým zjednotenie pravicovej opozície do tieňovej vlády by bol vítaný jav, nie som si istý, že novovzniknutá Opozičná rada dokáže naplniť sen pravicového voliča. Čaká nás Ľudová platforma 2.0? Tak za prvé Opozičná rada zatiaľ nedeklarovala presnejšie formáty ale nevyzerá to na britský systém tieňovej vlády, ktorú momentálne [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7419x
Priemerná čítanosť článkov: 2473x

Autor blogu

Kategórie